Jak wybrać odpowiednie sztućce do różnych rodzajów ciast i deserów?

Wybierając odpowiednie sztućce do różnych rodzajów ciast i deserów, możemy nadać naszym przyjęciom wyjątkowego charakteru. Od odpowiedniego wyboru zależy nie tylko estetyka, ale także wygoda jedzenia tych pyszności. Dlatego warto poznać kilka wskazówek, które pomogą dobrać odpowiednie sztućce do różnych rodzajów ciast i deserów. Przedstawiamy je w niniejszym artykule.

Charakterystyka sztućców deserowych

Do większości ciast i deserów idealne będą widelce lub łyżeczki. Widelec pozwoli kroić i nabijać kawałeczki ciasta, podczas gdy łyżeczka będzie przydatna do jedzenia kremów czy lodów. Ważne jest, aby wybierać małe i delikatne sztućce, którymi łatwiej będzie nabierać niewielkie porcje deseru. Wyjątek stanowią tu narzędzia służące do krojenia lub nakładania słodkich pyszności, które zazwyczaj występują w większych rozmiarach. Sztućce do deserów nie zawsze wchodzą w skład standardowego zestawu. Jeśli kupujesz je osobno, pamiętaj, aby wizualnie komponowały się ze sztućcami obiadowymi.

Łyżki deserowe

Łyżeczki deserowe to niezbędny element zestawu sztućców służących do jedzenia kremowych przysmaków typu panna cotta, tiramisu lub parfait. Są mniejsze od łyżek stołowych i cechują się okrągłym kształtem, który ułatwia nabieranie deserów o miękkiej konsystencji. Łyżeczki deserowe sprawdzą się także przy degustacji musów, lodów czy galaretek. Warto wybrać je, jeśli serwujesz kremowe i puszyste wypieki, takie jak sernik, suflet czy torcik z delikatną pianką. Pamiętaj, aby do deserów serwowanych w wysokich szklankach lub pucharkach podać łyżeczki z dłuższą rączką.

Widelczyki do ciasta

W przypadku słodkich przysmaków o zwartej konsystencji warto zastosować widelczyki do ciasta. Są one znacznie mniejsze od swoich klasycznych odpowiedników, mają jednak nieco szersze od nich zęby. Charakteryzują się eleganckim wyglądem i są idealne do nabierania niewielkich porcji. Sprawiają, że serwowanie deserów staje się wyjątkowe i eleganckie. Widelczyki sprawdzą się idealnie do wypieków na bazie kruchego ciasta, takich jak tarta, szarlotka czy miodownik. W przypadku ciast z owocami warto wybrać modele z dłuższymi zębami, które umożliwią nabranie także kawałków owoców.

Krojenie i nakładanie deserów

Zarówno przy organizacji dużej imprezy, jak i niewielkiego przyjęcia trzeba pamiętać nie tylko o sztućcach do spożywania deserów, ale również odpowiednich narzędziach do ich nakładania. Jak podpowiadają eksperci ze sklepu internetowego Porcelana24, aby wygodnie pokroić wypieki, watro zaopatrzyć się w szeroki, ostry nóż. Do nakładania porcji tortu lub innego ciasta przydatna będzie łopatka o trójkątnym kształcie. Z kolei lody lub musy najlepiej będzie porcjować przy pomocy wygodnej gałkownicy. Przy serwowaniu pojedynczych ciastek lub babeczek sprawdzą się natomiast szczypce kuchenne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

osiemnaście + 10 =