5 rzeczy, o których warto pamiętać, urządzając restaurację

Osoby, którym udało się załatwić wszelkie formalności związane z otwarciem lokalu gastronomicznego, mogą zająć się tym, co najprzyjemniejsze – urządzaniem! Wybierając stoły i krzesła do restauracji, warto wybrać też meble nieco mniej typowe – na przykład pikowany narożnik lub szezlong. O czym jeszcze należy pamiętać podczas aranżacji? Sprawdź i wciel w życie nasze podpowiedzi!

Dlaczego urządzanie restauracji to taki ważny punkt?

Nie da się prowadzić ekskluzywnego lokalu, nie mając odpowiedniego wystroju wnętrza. Wyjście do restauracji to dla Twoich potencjalnych klientów uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka. Nie będą oni więc zainteresowani jedzeniem wyśmienitych potraw przy plastikowym stole przykrytym ceratą. Pomyśl zatem o konkretnym stylu pasującym do koncepcji dań, które będziesz serwował i dobierz do nich narożniki czy krzesła, które będą jak najlepiej go odzwierciedlały.

O czym pamiętać, urządzając restaurację – 5 ważnych rzeczy:

  1. Kolorystyka ma znaczenie! Nawet jeśli w to nie wierzysz, kolory, które nas otaczają, mają spory wpływ na decyzje, jakie podejmujemy. Tym samym czerwień, pomarańcz i żółć to barwy, które dodają nam energii, ale też sprawiają, że czujemy się bardziej pobudzeni, a tym samym – głodni. Postaw a krzesła do restauracji w którejś z tych wariacji lub przepastny pikowany narożnik w krwistej barwie, aby zachęcić klientów do tego, by kupowali u Ciebie jeszcze więcej jedzenia!
  2. Zadbaj o komfort swoich gości. Nie każdy wchodzi do restauracji, aby szybko zjeść posiłek, zapłacić i wyjść. Niektórzy mają ochotę posiedzieć w niej trochę dłużej, pośmiać się i spędzić miło czas w towarzystwie. Dlatego oprócz krzeseł niech będzie w lokalu również wygodny narożnik, na przykład pikowany. Będzie prezentował się korzystnie i zachęci do dłuższych odwiedzin.
  3. Dodatki, które przyciągają uwagę. Bardzo ważne jest, aby we wnętrzu Twojego lokalu goście rozglądali się z przyjemnością. Nie jest to co prawda galeria sztuki służąca podziwianiu ekspozycji, jednak byłoby dobrze, gdyby goście w wolnych chwilach rozglądali się, na przykład podziwiając kompozycję luster na ścianach czy efektowne żyrandole na suficie. Dzięki temu będą czuli się bardziej komfortowo!
  4. Odpowiednio dużo przestrzeni. Pamiętaj, że organizując krzesła do restauracji, musisz uwzględnić minimum 60, a najlepiej 70 cm dla każdego gościa na blacie. Upewnij się, czy po odsunięciu się od stołu będzie można swobodnie wstać i rozprostować nogi, a jedząc, nie będzie się przeszkadzało osobie siedzącej obok. To nie tylko savoir-vivre – to przede wszystkim dbałość o jakość swojego lokalu!
  5. Postaw na modny styl. Ludzie lubią chodzić do efektownych restauracji, z których pobytem mogą pochwalić się w mediach społecznościowych. Możesz im to umożliwić, po prostu zapewniając im właściwą aranżację – zgodną ze współczesnymi trendami. Meble typu chesterfield, na przykład pikowany narożnik czy krzesła z bogatymi zdobieniami są tu niezwykle trafione.

Weź pod uwagę naszych 5 najważniejszych uwag dotyczących urządzania lokalu gastronomicznego i podążaj za nim i – dzięki temu stworzysz lokal, do którego goście będą chcieli przychodzić!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

18 − szesnaście =